You are here:

 VIŠNJANSKI PUSTNI KARNEVAL

Takole, pa je za nami še pust, katerega smo vsi nestrpno pričakovali celo leto. Pustni krofi, zanimive pustne šeme, ter ples z veliko veselja, so nedvoumno najbolj značilni simboli, s pomočjo katerih ljudje preganjamo mrzlo zimo in ob enem k nam kličemo prijetnejšo pomlad.

Sam sem začutil, da se ta stari običaj sedaj vedno bolj opušča, kar pa zagotovo ni v redu. Pust je namreč čas, v katerem se ljudje veselimo na malce drugačen način kot ponavadi – smo preprosto rečeno, maškare.

V Višnji Gori pa ta običaj še kako živi. Pohvalimo se lahko namreč s pravim pustnim karnevalom, ki ga vsako leto prav na pustni torek organiziramo člani KUD Janez Cigler.

 

                                                 

Zbirno mesto za vse pustne šeme, je bil tudi letos mestni trg pri cerkvi sv. Ane. Glasna povorka je nato tekla po sami Višnji Gori in se končala v dvorani višnjanskega gasilskega doma. Okoli 50 maškar je v sodelovanju z nejevoljnimi kmeti, ki smo bili pravzaprav krivci celotne pustne ceremonije pelo, plesalo in vriskalo z namenom pregnati „mrzlo zimo“. In ne boste verjeli, uspelo nam je! Čisto pravo „mrzlo zimo“ smo s skupnimi močmi našli in jo nato pri gasilskemu domu tudi zažgali. Kmetje na sam dogodek seveda nismo prišli peš. Z vsem pripadajočim kmečkim orodjem, smo se na kraj dogajanja pripeljali na lepo okrašenem traktorju z lojtrnikom. Za živo glasbo je bilo poskrbljeno, saj smo kljub mrazu imeli neutrudne harmonikaše, raglje in številne piščalke. V gasilskem domu je nato sledil ples v maskah. Prav gotovo si bomo tudi letos zapomnili zanimivo modno pisto, na kateri so se maškare predstavile in najlepše 3, za to dobile tudi nagrado. Piko na i so dodali tudi rogljički Pekarne Grosuplje in seveda topel čaj, ki se je ob vsem tem prav lepo prilegel.

Pustno veselje se je končalo z željami, da se drugo leto spet srečamo in se poveselimo, kar je za kraj in naše kulturno društvo spodbudno.

Na koncu velja reči zahvalo vsem članom KUD Janez Cigler in domačemu gasilskemu društvu za vso pomoč. Hvala našemu sponzorju Pekarni Grosuplje, ter domačinu Jožetu Zajec za vso pomoč pri organizaciji dogodka.

 

Pustni pozdrav,

 

Miha Slapničar, član KUD Janez Cigler