You are here:

  Živim zate, RAČUNAM NATE - ORATORIJ 2009

Zadnji teden meseca avgusta je bilo na višnjanskem župnijskem dvorišču in njegovi širši okolici zopet veselo in živahno.

Od ponedeljka 24. pa vse do petka 28. avgusta, je v Višnji Gori namreč potekal že 8. tradicionalni oratorij. Tega se je letos udeležilo 70 otrok. Župniku, Boštjanu Modicu, ki je celoten projekt zastavil in izpeljal, je pomagalo 30 mladih animatorjev, ki smo polni veselja vsako jutro pričakali radovedne otroke.

Naslov letošnjega oratorija Nate računam, je označeval Frančiškovo življenjsko nalogo, ki mu jo je Bog zaupal: „Pojdi in popravi mojo cerkev!“ Bog je računal na Frančiška, da bo on tisti, ki bo popravil njegovo Cerkev. Tudi Sv. Frančišek je računal na Boga, saj se je odpovedal vsemu zemeljskemu premoženju in vse svoje upanje stavil samo vanj.

Po zgledu sv. Frančiška Asiškega, smo animatorji računali na vse otroke, prav tako pa so tudi vsi otroci računali na vse nas animatorje.

 

Že takoj ob prihodu smo naša okorna telesa razmigali s pesmijo in bansi. V nadaljevanju dneva smo skozi cel teden spoznavali svetega Frančiška in njegovo, po spreobrnjenju, goreče krščansko življenje. V pomoč temu, nam je bila vsakodnevna dramska igra, kateheze, ki so letos potekale v naravi, zanimive delavnice in seveda velike igre na katerih smo porabili veliko kalorij. Le – te, smo letos nadomestili z malico, ki jo je pripravljala ga. Lučka Škufca.

Ves teden je bil tudi duhovno zelo bogat. Vsak dan smo v naravi obhajali sveto mašo, in skozi vse oratorijske dneve, v na novo zgrajeni porciunkuli, častili izpostavljeno Najsvetejše.

Skozi vse dni nam je bilo naklonjeno sončno vreme. Tako smo realizirali veliko posebnih dogodivščin, ki jih sicer nebi mogli.

Med prvimi je potrebno omeniti zloglasne vodne igre in obisk ljubljanskega živalskega vrta.

Nepozabno doživetje, ki bo vsem nam ostalo v lepem spominu, je zagotovo nočni pohod na Stari grad, kamor smo se šli kot Frančiškovi bratje in sestre poklonit papežu. Sledila je večerja, božični večer z živimi jaslicami, kres, prenočitev v šotorih, in še bi lahko našteval...

 

Posebna zahvala za duhovno bogat teden druženja in organizacijo, gre našemu gospodu župniku Boštjanu Modicu. Oratorij je namreč dokaz, kako je mogoče z veliko dobre volje in navdušenja organizirati zelo veliko dejavnost do dobre zaposlitve in predvsem vsestranske obogatitve.

 

V pričakovanju novih dogodivščin naslednjega oratorija in s tem ponovnega snidenja, naj vas spremlja skromnost in dobrota sv. Frančiška.

 

                                                                                                                                                                                Miha Slapničar, animator