You are here:

 Farno žegnanje in spektakularne kmečke igre brez meja

Ob godu sv. Tilna, ki je naš farni zavetnik, lahko z natančnim opazovanjem narave vidimo, da med nas že počasi prihaja jesen. Le – to naznanja krajši dan, začetek novega šolskega leta, spravljanje poljskih pridelkov in priprava ozimnice, nižje temperature in še bi lahko našteval.

Pa vendar! Kljub vsemu delu, višnjanje še vedno najdemo čas zase in za sočloveka. To smo dokazali ravno na naše farno žegnanje, ki smo ga letos praznovali na prvo septembrsko nedeljo. Farno žegnanje je čas, ko se veseli in praznuje vsa župnija. Kar pa hočem izpostaviti je to, da je letošnje leto cela župnija, god svetega Tilna praznovala skupaj.

Po slovesnih svetih mašah, so popoldne na župnijskem dvorišču namreč potekale prave kmečke igre, ki niso poznale meja. Le – te smo letos prvič organizirali člani KUD Janez Cigler v sodelovanju z našim gospodom župnikom Boštjanom Modicem.

Vseh 6 tekmovalnih ekip, ki so jih predstavniki podružničnih vasi zastopali kot kapetani, se je lahko pomerilo v najrazličnejših kmečkih opravilih. Po molži krave, pobiranju krompirja in košnji trave, so ekipe tekmovale še v štokanju koruze, grabljenju sena, pospravljanju ozimnice, ter gašenju požara. Na koncu so morali še pravilno osedlati in jahati tudi konja.

 

Vse igre je v sodelovanju z gospodom župnikom pomagala ambientirati, nam vsem dobro poznana mama Brankica, ki je s svojimi zanimivimi življenjskimi zgodbami in izvirnimi komentarji, marsikaterega gledalca spravila v solze smeha. Vse ekipe so bile izvrstne! Med njimi je vladal pravi tekmovalni duh; medsebojna povezanost in sodelovanje vseh članov ekipe s kapetanom, pa so prav vse ekipe pripeljali do lepih nagrad, ki so bile za ekipo kot celoto nadvse uporabne. Po napetem dvournem programu iger, je sledila razglasitev rezultatov, po tem pa prava kmečka zabava. Za hrano in pijačo je bilo dobro poskrbljeno. Pridne gospodinje so napekle dobrote, manjkalo pa ni niti glasbe ki je popestrila celotno dogajanje. Občinstvu so igrali domači harmonikaši, prav poseben glasbeni gost popoldneva, pa je bila mlada glasbena skupina „Vrataričkovi fantje“, ki so s svojo iznajdljivo instrumentalno zasedbo zares popestrili dogajanje.

Člani KUD Janez Cigler, smo ponosni na vse tiste, ki so v igrah sodelovali kot tekmovalci. Veseli smo tudi številčnega občinstva – to je dokaz, da ves naš trud ni zaman in kar je najpomembnejše: v Višnji Gori se zopet dviguje raven kulture, ki je za zdrav razvoj naroda zelo pomembna.

V nestrpnem pričakovanju 2. kmečkih iger brez meja, vas vse le še lepo pozdravljam,

 

 

                                                                                                                                                              Miha Slapničar, član KUD Janez Cigler