You are here:

 Božično dogajanje v Višnji Gori

Božični čas, ki je mnogim izmed nas eden najlepših delov leta, je dandanes preobremenjen s številnimi nakupi in hitenjem. Obenem pa se pozablja da je to družinski praznik. Pojem seveda lahko razširimo na praznik občestva, torej čas v katerem naj bi se ljudje za hip zaustavili, segli v roko sočloveku ki je prav tako željan preproste besede. Pa vendar! Saj si vsi nekako prizadevamo, da bi te besede spravili v dejanja.

Tako smo tudi letos, mladi iz Višnje Gore, skušali dati nekaj podobnega. Mir in radost božiča smo ljudem tudi letos približali z uprizoritvijo živih jaslic in izvedbo božičnega koncerta. Oboje je potekalo 24. decembra v župnijski dvorani in župnijski farni cerkvi sv. Tilna v Višnji Gori, pred slovesno polnočnico. Lahko bi rekli že tradicionalne višnjanske žive jaslice so bile letošnji božič vendar nekaj posebnega. Pripovedovana božična zgodba je bila namreč prepletena s številnimi ljudskimi in mladinskimi božičnimi pesmimi, v okviru cerkvenega mladinskega pevskega zbora. Žive jaslice smo tudi letos izvedli mladi iz kulturnega društva Janez Cigler, v sodelovanju in režiji našega domačega gospoda župnika Boštjana Modica. Vedno polno obiskane žive jaslice so bile ponovljene še 25. in 26. decembra, ter tudi na praznik Svetih treh kraljev.

Cerkveni mladinski pevski zbor, je kot že rečeno po uprizoritvi živih jaslic na 24. december, izvedel še božični koncert. Sledila je slovesna polnočnica, po maši pa druženje ob kozarcu kuhanega vina ali čaja in razno raznimi dobrotami. Popolnočno druženje, smo letos sicer prvič, organizirali mladi iz KUD Janez Cigler.

Ljudje ki so se nam pri praznovanju pridružili, mimogrede teh je bilo zelo veliko, so božič po besedah sodeč preživeli kot so si ga zamislili teden poprej. In kar je še pomembno: božični čar so nato prenesli še v svoje domove in vsakdanje življenje.

 

                                                                                                                                                              Miha Slapničar, član KUD Janez Cigler