You are here:

 Praznovanje materinskega dne

 Mesec marec ostane v naših mislih po najrazličnejših dogodkih. Zagotovo pa je med najpomembnejšimi tudi spomin na Dan staršev. Na ta dan, ki ga praznujemo 25. marca vsako leto, se vsi otroci spomnimo svojih staršev. V znak spoštovanja je v navadi, da staršema poklonimo cvetlico ali ročno izdelano voščilo. Ob tem, naj jih ne bi pozabili objeti in poljubiti. Vse to pripomore k temu, da se naši družinski odnosi ohranjajo in krepijo. Ne smemo namreč »pozabiti na družino« iz katere izhajamo, zato je prav da se na tak dan staršem zahvalimo za vse dobro ki nam ga dajejo.

Prav v ta namen, smo člani dramske skupine KUD Janez Cigler iz Višnje Gore, odigrali žaloigro z naslovom: Vsi me imajo radi, samo oče ne. Igra je bila uprizorjena na nedeljo, 29. marca, v župnijski dvorani v Višnji Gori. Celotno pripravo in tudi samo izvedbo igre, je režiral naš domači gospod župnik Boštjan Modic.

V sami zgodbi ste gledalci lahko spremljali razplet žalostnega življenja ločene družine, ki se je končal tragično. Janez, ki je v zgodbi predstavljen kot sirota ločenih staršev, končuje srednješolsko izobraževanje in si pri tem neizmerno želi spoznati svojega očeta in ga povabiti na slovesnost ob koncu mature. Tu se zgodba prepleta tudi z njegovimi sošolci in vrstniki, ki ga zelo cenijo in spoštujejo. Ko Janez odkrije svojega očeta, spozna tudi svojo polsestro Mihelco, a ob tem se tudi vse zaustavi. Poleg mamine smrti je vrhunec igre ravno očetovo spoznanje svojega sina, ki pa je žal že preminil v avtomobilski nesreči.

Ta nesrečen konec zgodbe je ganil marsikoga in marsikomu tudi nakazal, da je v svetu veliko takih primerov ki se za nedolžnega otroka končajo tako, da ostane sirota.

Zdi se mi prav, da se zavedamo kaj imamo; in da imamo ob enem radi ljudi ki so nam blizu. Tu, še posebej ne smemo pozabiti na naše starše.

 

Miha Slapničar, član KUD Janez Cigler