You are here:

POTOPISNO PREDAVANJE O FILIPINIH

Pravijo, da so Filipinci izredno mirni, prijazni in gostoljubni ljudje. Pravijo celo, da so najbolj veseli ljudje ne samo v Aziji, temveč na celem planetu. Kako navdušen nad državo in ljudmi je Gašper Kastelic, smo lahko izvedeli na potopisnem predavanju Kulturnega društva Janez Cigler, ki je potekal 14. 1. 2011 v mestni hiši v Višnji Gori.  

Gašperju Kastelicu je država prirasla k srcu pred dvema letoma, ko je študiral v Franciji in v času študija spoznal prijazne in odprte Filipince, s katerimi je postal dober prijatelj. Tako odločitev, da pridejo Filipini prvi na vrsto za potovanje, ni nenavadna, čeprav je azijska država z več kot 7000 otoki  precej nepoznana med Slovenci. 

Oktobra 2009 in maja 2010 je Gašper vsakič za 21 dni odšel z družbo na obisk k prijateljem in novim dogodivščinam naproti. V tem času je okusil življenje bogatih in revnih, preživel tajfun in pomagal v poplavah, spoznal življenje v 20-milijonskem glavnem mestu Manila in pokušal hrano iz vsega sveta. Prevažal se je z raznovrstnimi vozili (tricikel, motor, jeepney, avtobus, letalo, metro, ladjice) in si ogledoval najbolj zanimive znamenitosti Filipinov. Plaval je ob morskem psu kitovcu (whaleshark), se potapljal okrog živih koralnih grebenov (Balicasag, El Nido), občudoval neverjetno lep delujoč vulkan Mount Mayon, se sončil in igral na rajskih plažah El Nido in Boracay,  se učil deskati na mirnih valovih v pokrajini La Union, se slikal z najmanjšo opico na svetu (trasier) in ob večerih obnemel v čudovitih sončnih zahodih.  

Njegovo resnično navdušenje so občutili vsi, ki so bili prisotni na potopisnem predavanju. Zanimanje za tuje dežele je v Višnji Gori veliko, tudi tokrat je bilo poslušalcev veliko. Mogoče se bo v kratkem še kdo odločil za obisk zanimive dežele prijaznih ljudi. Gašper trdi, da se bo kmalu spet vrnil.                                                                                                                                            

                                                                                                                                  Martina Virant, članica KUD janez Cigler Višnja Gora