You are here:

DRAMSKA IGRA »V STARIH ČASIH« 

Način življenja naših babic in dedkov, je nam mladim skoraj nepoznano. Živimo namreč  v okolju napredne tehnologije, ki je močno spremenila misel sodobnega človeka. Razvoj, kateremu praktično moramo slediti, nam omogoča veliko lažje delo in komunikacijo. Posledično pa seveda vpliva tudi na družbene odnose, ki so sedaj veliko manj pristni kot nekoč.

Z namenom prikaza življenja iz pred časa, smo člani dramske skupine KUD Janeza Ciglerja, uprizorili igro z naslovom V starih časih. Dramsko – glasbena igra, je bila premierno uprizorjena 27. novembra, v dvorani gasilskega doma v Višnji Gori.

Igra, sestavljena iz večih prizorov, prikazuje življenje in ljudske običaje iz preteklosti. Obiskovalci so v prvih prizorih lahko videli razigrane pastirje in pastirice, ki so si z pesmijo in igro krajšali popoldneve, ko so gnali živino na pašo. Med njimi so bili malo mlajši, ki so bili polni igrivih idej, pa tudi malo starejši, med katerimi so se že napletale ljubezenske prigode. Poleg igre pastirjev na paši, je v igri prizor iz šolskih klopi. Stare oguljene šolske mize, gosja peresa in strog učitelj, so marsikaterega starejšega spomnili na svojo mladost, ko je v šoli vladal strogi red in disciplina. Pomembno je poudariti kmečko družino, ki je štela tudi do 12 članov. Takratno družinsko življenje, skupni obedi in večerne molitve, so nam sedaj skoraj da tuje. Seveda ne smem pozabiti na podoknice, pri katerih so fantje osvajali srce svoje ljubljene deklice. Med dramskimi prizori je bilo vključenih tudi veliko pevskih in plesnih vključkov. Moški pevski zbor Višnjanski fantje je zapel 3 ljudske pesmi, v goste pa smo povabili tudi mlado citrarko Moniko Zaviršek.

Da je igra uspela tako kot smo si želeli, se moram zahvaliti režiserki Raheli Sinigoj in Mateji Zupančič, ki je koordinirala celotno dogajanje.

Igra v starih časih je le še en dokaz, da lahko z dobro voljo in žrtvovanim časom razvijamo igralske talente in tako ustvarjamo nekaj lepega, nekaj kar ljudje pogrešajo in cenijo. 

 

Miha Slapničar, član KUD Janeza Ciglerja